Michał Robert Janik MD, PhD
Rękawowa resekcja żołądka sposobem laparoskopowym jest obecnie najbardziej popularną operacją bariatryczną w Polsce oraz Europie. Jest to technika operacyjna, która została opisana w 1988 roku jako pierwszy etap operacji BPD-DS wykonywanej techniką klasyczną przez Hessa. W 2000 roku Renn, Patterson oraz Gagner opisali technikę laparoskopową BPD-DS. Zwrócono wówczas uwagę, że wielu operowanych po wykonaniu pierwszego etapu BPD-DS uzyskuje satysfakcjonujące wyniki. Obserwacja ta stała się punktem wyjścia do ustanowienia LSG jako samodzielnej operacji bariatrycznej. Pierwszy zabieg rękawowej resekcji żołądka w Polsce wykonał profesor Krzysztof Paśnik w 2007 roku. Począwszy od 2009 roku zaobserwowano gwałtowny wzrost wykonywanych LSG w Polsce. Według badania, które autor przeprowadził razem z profesorem Edwardem Stanowskim oraz profesorem Krzysztofem Paśnikiem, LSG stanowi 61% wszystkich operacji bariatryczych wykonanych w 2014 roku. Świadczy to o ogromnej popularności tej techniki operacyjnej. Popularność ta jest wynikiem uznania LSG za technikę prostą i mało obciążającą dla chorego. Zabieg polega na wycięciu 80% żołądka od strony krzywizny większej, przez co chirurg formuje z żołądka tzw. rękaw (ang. sleeve). Efekty w zakresie utraty masy ciała są bardzo dobre i porównywalne do zabiegów, które wymagają wykonywania zespoleń jelitowych. Kolejną zaletą operacji jest rzadsze występowanie niedoborów witaminowych z powodu braku komponenty wyłączającej fragment jelita z pasażu. Najpoważniejszym powikłaniem po LSG jest nieszczelność linii zszywek. Częstość występowania tego powikłania wynosi od <1% do 3%.
Rękawowa Resekcja Żołądka sposobem laparoskopowym
ang. Laparosopic Sleeve Gastrectomy
Film przedstawia operację metodą Rękawowej Resekcji Żołądka sp. laparoskopowym (sleeve gastrectomy) wykonywaną przez doktora Michała Janika.
(C) Michał R Janik