Jakie są wady operacji?
Jakie są zalety operacji?
Jak działa operacja?
Nowy żołądek - o zmniejszonej pojemności - może pomieścić mniejszą objętość pokarmów. W ten sposób prowadzi do ograniczenia ilości spożytych kalorii. Wycięcie dna żołądka powoduje również hormonalny efekt operacji, który jest istotnym czynnikiem powodującym redukcję masy ciała. W górnej części żołądka, która jest najszersza zlokalizowane są komórki wydzielające "hormon głodu" - grelinę. Wywołuje to efekt metaboliczny, który u wielu pacjentów objawia się utratą poczucia głodu oraz uczuciem pełności. Pozwala to na redukcję tkanki tłuszczowej co wiąże się z poprawą stanu metabolicznego organizmu, zwłaszcza w zakresie poprawy kontroli poziomu cukru we krwi.
Prosta koncepcja operacji sprawia, że jest ona najbardziej popularną operacją bariatryczną wykonywana na świecie. W Polsce stanowi około 85% wszystkich operacji bariatrycznych.
Brak konieczności wykonywania zespoleń jelitowych sprawia, że operacja pozbawiona jest późnych konsekwencji typowych dla innych operacji bariatrycznych.
Rękawowa resekcja żołądka
(ang. Sleeve Gastrectomy)
Operacja wykonywana laparoskopowo (w sposób minimalnie inwazyjny) popularnie nazywana "sleeve". W trakcie zabiegu usuwa się około 70-80% pojemności żołądka. W efekcie powstaje nowy żołądek w kształcie banana. Pojemność nowopowstałego żołądka wynosi od 100-250 ml.
dr hab. Michał Janik
Profesor WIML
Specjalista Chirurgii Ogólnej