Powrót

Jakie są wady operacji?

  • Jest to nieodwracalna operacja
  • Może spowodować powstanie refluksu przełykowo-żołądkowego lub zaostrzyć jego przebieg (efektem może być uczucie pieczenia za mostkiem - tzw. "zgaga")
  • Możliwy mniejszy efekt metaboliczny w porównaniu do operacji z zespoleniami jelitowymi

 

Jakie są zalety operacji?

  • Technicznie stosunkowo prosta operacja chirurgiczna (w porównaniu do innych operacji bariatrycznych)
  • Możliwa do przeprowadzenia u pacjentów wysokiego ryzyka (z dużą ilością chorób towarzyszących)
  • Często stosowana jako 1 etap leczenia chirurgicznego u pacjentów z bardzo zaawansowaną otyłością.
  • Po sleeve możliwe jest przeprowadzenie wielu innych typów operacji:
    • wyłączenie żołądkowe na pętli Roxu-en Y (Roux-en Y gastric bypas)
    • wyłączenie żołądkowe na pętli Omega (mini gastric bypass / One anastomosis gastric bypass, Omega anastomosis gastric bypass)
    • wyłączenie żółciowo-trzustkowe z przełączeniem dwunastnicy (BPD-DS)
    • Single Anastomosis Duodeno-Ileal Bypass with Sleeve Gastrectomy (SADI-S)
    • Single anastomosis sleeve ileal bypass  (SASI)
  • Udowodniona skuteczność w zakresie redukcji masy ciała i ustępowania chorób towarzyszących otyłości (np. cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i innych).
  • Mniejsze ryzyko niedborów witaminowych w porównaniu do operacji z zespoleniami jelitowymi.

Jak działa operacja?

Nowy żołądek - o zmniejszonej pojemności - może pomieścić mniejszą objętość pokarmów. W ten sposób prowadzi do ograniczenia ilości spożytych kalorii.  Wycięcie dna żołądka powoduje również hormonalny efekt operacji, który jest istotnym czynnikiem powodującym redukcję masy ciała. W górnej części żołądka, która jest najszersza zlokalizowane są komórki wydzielające "hormon głodu" - grelinę.  Wywołuje to efekt metaboliczny, który u wielu pacjentów objawia się utratą poczucia głodu oraz uczuciem pełności. Pozwala to na redukcję tkanki tłuszczowej co wiąże się z poprawą stanu metabolicznego organizmu, zwłaszcza w zakresie poprawy kontroli poziomu cukru we krwi. 

Prosta koncepcja operacji sprawia, że jest ona najbardziej popularną operacją bariatryczną wykonywana na świecie. W Polsce stanowi około 85% wszystkich operacji bariatrycznych. 

Brak konieczności wykonywania zespoleń jelitowych sprawia, że operacja pozbawiona jest późnych konsekwencji typowych dla innych operacji bariatrycznych.

Zobacz zdjęcia żołądka  oraz  film z operacji

Uwaga! Zawartość może być drastyczna i nieodpowiednia dla osób nieletnich.

Rękawowa resekcja żołądka

(ang. Sleeve Gastrectomy)

Operacja wykonywana laparoskopowo (w sposób minimalnie inwazyjny) popularnie nazywana "sleeve". W trakcie zabiegu usuwa się około 70-80% pojemności żołądka. W efekcie powstaje nowy żołądek w kształcie banana. Pojemność nowopowstałego żołądka wynosi od 100-250 ml. 

 

Przebieg procedury:

  • Żołądek jest uwalniany ze zrostów, które łączą go z otaczającymi organami.
  • Do żołądka wprowadza się tubę kalibracyjną o średnicy około 12 mm. 
  • Za pomocą staplerów endoskopowych odcina się większą część żołądka, w ten sposób formując mniejszy żołądek. 
  • Odciętą część żołądka usuwa się przez jedno z niewielkich nacięć na brzuchu.