Powrót

Jakie są wady operacji?

  • Jest to nieodwracalna operacja
  • Może spowodować powstanie refluksu przełykowo-żołądkowego lub zaostrzyć jego przebieg (efektem może być uczucie pieczenia za mostkiem - tzw. "zgaga")
  • Możliwy mniejszy efekt metaboliczny w porównaniu do operacji z zespoleniami jelitowymi

 

Jakie są zalety operacji?

  • Technicznie stosunkowo prosta operacja chirurgiczna (w porównaniu do innych operacji bariatrycznych)
  • Możliwa do przeprowadzenia u pacjentów wysokiego ryzyka (z dużą ilością chorób towarzyszących)
  • Często stosowana jako 1 etap leczenia chirurgicznego u pacjentów z bardzo zaawansowaną otyłością.
  • Po sleeve możliwe jest przeprowadzenie wielu innych typów operacji:
    • wyłączenie żołądkowe na pętli Roxu-en Y (Roux-en Y gastric bypas)
    • wyłączenie żołądkowe na pętli Omega (mini gastric bypass / One anastomosis gastric bypass, Omega anastomosis gastric bypass)
    • wyłączenie żółciowo-trzustkowe z przełączeniem dwunastnicy (BPD-DS)
    • Single Anastomosis Duodeno-Ileal Bypass with Sleeve Gastrectomy (SADI-S)
    • Single anastomosis sleeve ileal bypass  (SASI)
  • Udowodniona skuteczność w zakresie redukcji masy ciała i ustępowania chorób towarzyszących otyłości (np. cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i innych).
  • Mniejsze ryzyko niedborów witaminowych w porównaniu do operacji z zespoleniami jelitowymi.

Jak działa operacja?

Nowy żołądek - o zmniejszonej pojemności - może pomieścić mniejszą objętość pokarmów. W ten sposób prowadzi do ograniczenia ilości spożytych kalorii.  Wycięcie dna żołądka powoduje również hormonalny efekt operacji, który jest istotnym czynnikiem powodującym redukcję masy ciała. W górnej części żołądka, która jest najszersza zlokalizowane są komórki wydzielające "hormon głodu" - grelinę.  Wywołuje to efekt metaboliczny, który u wielu pacjentów objawia się utratą poczucia głodu oraz uczuciem pełności. Pozwala to na redukcję tkanki tłuszczowej co wiąże się z poprawą stanu metabolicznego organizmu, zwłaszcza w zakresie poprawy kontroli poziomu cukru we krwi. 

Prosta koncepcja operacji sprawia, że jest ona najbardziej popularną operacją bariatryczną wykonywana na świecie. W Polsce stanowi około 85% wszystkich operacji bariatrycznych. 

Brak konieczności wykonywania zespoleń jelitowych sprawia, że operacja pozbawiona jest późnych konsekwencji typowych dla innych operacji bariatrycznych.

Rękawowa resekcja żołądka

(ang. Sleeve Gastrectomy)

Operacja wykonywana laparoskopowo (w sposób minimalnie inwazyjny) popularnie nazywana "sleeve". W trakcie zabiegu usuwa się około 70-80% pojemności żołądka. W efekcie powstaje nowy żołądek w kształcie banana. Pojemność nowopowstałego żołądka wynosi od 100-250 ml. 

 

Przebieg procedury:

  • Żołądek jest uwalniany ze zrostów, które łączą go z otaczającymi organami.
  • Do żołądka wprowadza się tubę kalibracyjną o średnicy około 12 mm. 
  • Za pomocą staplerów endoskopowych odcina się większą część żołądka, w ten sposób formując mniejszy żołądek. 
  • Odciętą część żołądka usuwa się przez jedno z niewielkich nacięć na brzuchu.

dr hab. Michał Janik

Profesor WIML

Specjalista Chirurgii Ogólnej