Strona opracowana przez dr. Michała Janika
Operacja wykonywana laparoskopowo (w sposób minimalnie inwazyjny) popularnie nazywana "sleeve". W trakcie zabiegu usuwa się około 70-80% pojemności żołądka. W efekcie powstaje nowy żołądek w kształcie banana. Pojemność nowopowstałego żołądka wynosi od 100-250 ml.
Rękawowa resekcja żołądka
(ang. Sleeve Gastrectomy)
Jak działa operacja?
Nowy żołądek - o zmniejszonej pojemności - może pomieścić mniejszą objętość pokarmów. W ten sposób prowadzi do ograniczenia ilości spożytych kalorii. Wycięcie dna żołądka powoduje również hormonalny efekt operacji, który jest istotnym czynnikiem powodującym redukcję masy ciała. W górnej części żołądka, która jest najszersza zlokalizowane są komórki wydzielające "hormon głodu" - grelinę. Wywołuje to efekt metaboliczny, który u wielu pacjentów objawia się utratą poczucia głodu oraz uczuciem pełności. Pozwala to na redukcję tkanki tłuszczowej co wiąże się z poprawą stanu metabolicznego organizmu, zwłaszcza w zakresie poprawy kontroli poziomu cukru we krwi.
Prosta koncepcja operacji sprawia, że jest ona najbardziej popularną operacją bariatryczną wykonywana na świecie. W Polsce stanowi około 85% wszystkich operacji bariatrycznych.
Brak konieczności wykonywania zespoleń jelitowych sprawia, że operacja pozbawiona jest późnych konsekwencji typowych dla innych operacji bariatrycznych.
Jakie są zalety operacji?
Jakie są wady operacji?