Kontakt:
Warszawa
Klinika Medycyny Wellness
Szpital Medicover
Aleja Rzeczypospolitej 5
02-972 Warszawa
Body Clinic
ul. Sierakowskiego 4/U3
784 677 618
Radom
Jest to druga najpopularniejsza metoda operacyjna w Polsce. Zwyczajowo nazywana gastric bypass lub określana jako ominięcie żołądkowe. Idea operacji została zaproponowana przez Edwarda Massona w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku, który zaobserwował, że u chorych po częściowej resekcji żołądka z powodu choroby wrzodowej, dochodzi do utraty masy ciała. Początkowo wyłączenie wykonywano na jednej pętli ( ang. loop by-pass). Ze względu na występowanie refluksu żółciowego wprowadzono do techniki pętlę Roux-en Y. Obecnie zabieg polega na utworzeniu małego zbiornika z proksymalnej części żołądka poprzez trwałe odcięcie większej jego części oraz zespolenie z jelitem na pętli Roux-en Y. Zbiornik żołądkowy ma objętość około 20-30 ml, natomiast pętla enzymatyczna ma długość 100 cm. Odległość od zespolenia żołądkowo-jelitowego do zespolenia jelitowo-jelitowego, czyli pętla pokarmowa ma długość 150 cm. Operacja jest zaawansowanym zabiegiem laparoskopowym i wymaga od operatora dużej biegłości w tej technice. Zalety LRYGB to duża utrata masy ciała oraz istotny efekt metaboliczny. Wadą zabiegu jest zwiększone ryzyko niedoborów pokarmowych.
Wyłączenie żołądkowe sposobem laparoskopowym
ang. Laparoscopic Roux-en Y gastric bypass
Film przedstawia operację metodą wyłączenia żołądkowego na pętlu Roux-en Y wykonywaną przez doktora Michała Janika.
Strona opracowana przez dr. Michała Janika
Zdjęcie portretowe wykonane przez dr. Jana Gietkę